Манол Дончев

Манол Дончев

Основател, главен редактор и водещ фотограф на PhotoAnthill.com

Поздрави до всички краища на Вселената!

Тази страничка е единственото ми лично кътче на сайта и тук ще опитам да се представя повече чрез (за мен това е най-трудната за изговаряне дума в българския език) снимки и коментарите ми под тях. Те разкриват част от възгледите ми и заслужават повече внимание от…

…неизбежния текст, който следва:

Завърших магистратура по Печатни медии в СУ през 2010 г., наред с другите неща (а именно бакалавърска и магистърска степени и по Психология). Обичах и да пиша. Още обичам. Но фотографията тогава вече беше първи приоритет. Дори по-рано – преди да започна да уча такава специалност. Същата година през пролетта преминах курс по репортажна фотография към агенция БулФото и есента започнах стаж като външен автор, продължил приблизително година и половина. Това беше основният тласък, основната доза опит, които ми позволиха по-късно да търся развитието си като професионален фотограф и самостоятелно. Реших да работя като freelancer, сътрудничих на конкретни списания и онлайн медии, снимах и продължавам да снимам за частни клиенти.

А настоящият проект е опитът най-сетне да реализирам идеите си и желанието да взема контрол над нещата в свои ръце. Ако не започна нещо, никога няма да го довърша, така че… започвам го.

На неофициалния фронт нещата вървят добре. От 2010 г. насам се класирам на финални изложби в конкурси, получавам ежегодно (засега случайност) и някои призови места в състезания на локално, национално и международно (веднъж все още) ниво. Долу ще видите някои примери. Твърдя, че мога да науча и мнозина от вас как да го постигат. Мога да предложа индивидуално обучение. А и по принцип имам желанието да помагам на всеки, готов да влага усилия, време и средства в развитието си. В тази сфера принципът “работи за лудо” се отплаща или поне според моя опит е така. Само не знаем в кой момент и по какъв случай.

Затова и продължавам така, уж за лудо. През сезона 2016-2017 преподавам и курсове за начинаещи, на деца и на възрастни, към частната школа за изкуства и езици Fusion Academy. Но се вълнувам особено от това да утвърдя практиката, започната през 2015 (пилотно) и продължаваща всяка година (надявам се), да провеждам няколкодневни фотоработилници по красиви места (засега из страната).

 

 

 

Прага

 

Помогнете ни

 

Плакат на изложбата "Силуети"

 

Маратон за всеки

Кадър от Софийския маратон, спечелил първо място в категорията си в конкурса "Благотворителността в обектива" през 2015 г.

 

Спорт сред гората

 

Катерене - DWS

 

Сватбена фотография

 

Сватбена фотография - спонтанен портрет

 

Бадминтон

 

Бурята

 

Контраст

 

Автентичната коткогледачка

 

Учителката на моята учителка

 

Сенки

 

Тодоровден

 

Кукери

 

Старият патриарх

 

Коледно настроение на колела

 

Гроздобер

 

 

Линкове към моя много рядко поддържан блог и към много редовно актуализираната ми страница във Фейсбук:

https://manoldonchev.wordpress.com/

https://www.facebook.com/ManolDonchevPhotography

Lorem id nec et, libero. elit. pulvinar